Laserski kolimator karabinski

Cijena: Na upit
ILI

Opis

Laserski kolimator savršen je uređaj za upucavanje karabina i prilikom montaže ili zamjene optičkog ciljnika štedi metke i živce.

Ako je križ optičkog ciljnika na crvenoj laseskoj točki, onda je siguran pogodak u metu, uz naznaku da vanjski uvjeti mogu različito utjecati na putanju zrna.

Iako su razni laserski kolimatori davno konstruirani, za upucavanje vatrenog oružja koriste se tek zadnjih 10-ak godina. Danas na tržištu lovačke i sportske opreme vlada prava poplava ovih kolimatora. O čemu je zapravo riječ?

Kolimator u cijevi (ležištu metka)
Riječ je o napravi koja se smješta u cijev, bolje rečeno u ležište metka u cijevi. Najvažniji zahtjev u konstrukciji naprave je da laserska dioda projecira laserske zrake (crveno svjetlo) kroz središte (os) cijevi. Postoji i drugi način smještanja naprave, umijesto u ležište metka, postavlja se na vrh cijevi oružja. Praksa je pokazala da su naprave koje se smještaju u ležište metka točnije u uporabi.

Vanjski izgled i dimenzije ovog kolimatora podsjećaju na čahuru metka. To je i razumljivo jer se laserska dioda (svjetlosni snop) mora dovesti u središte (os) cijevi. Dioda je smještena u prednjem kraju naprave, u sredini je izvor napajanje (dugmaste baterije) i na kraju (tamo gdje je na metku inicijalna kapisla) smješten je kontaktni prekidač za uključivanje/isključivanje diode. Prekidač malo izlazi iz ravnine dna kolimatora.

Rukovanje kolimatorom izuzetno je jednostavno - potrebno ga je umetnuti u ležište metka i zaklopiti pušku (ako je prelamača), odnosno zabraviti zatvarač (kod pušaka tipa karabina). Glava puške, odnosno čelo zatvarača nalegnu na prekidač i daju kontakt za protok struje u dioodu koja onda zasvijetli. Odmah se vidi kako iz središta cijevi izlazi uski snop crvene svjetlosti.

Kolimator na (vrhu) cijevi
Neki proizvođači, primjerice, američki Bushnell nude tržištu laserske kolimatore koji se postavljaju na vrh cijevi oružja. Elektronika, odnosno djelovanje ovih kolimatora jednako je kao i kod kolimatora koji se umeću u ležište metka. Međutim, razlika je u tome što se jedan kolimator može koristiti za više kalibara, treba samo mijenjati "trnove" za pojedine kalibre i što se ovaj kolimator mora ručno uključivati/isključivati.

Koji je kolimator bolji?
Praksa je pokazala da su kolimatori koji se postavljaju u ležište metka u cijevi nešto precizniji od kolimatora koji se postavljaju na vrh cijevi i da je njima lakše rukovati. S druge strane, u slučaju da lovac ima više pušaka različitih kalibara, to je onda za lovca skuplje. Lovac u tom slučaju mora za svaku pušku (kalibar) imati drugi kolimator. Kako su kolimatori uglavnom američke (kineske) proizvodnje, u njihovom asortimanu nema nekih posebnih europskih kalibara, kao primjerice 8x57IRS i sl.
Što se tiče kolimatora koji se postavljaju na vrh cijevi, oni su, može se reći, "univerzalni", trošak je samo u nabavi trnova za pojedine kalibre. Dakle, samo zbog toga ovi su kolimatori u prednosti.

Na kraju, postavlja se pitanje komu trebaju laserski kolimatori. Odgovor je jednostavan - trebaju svakom lovcu i sportskom strijelcu, a obvezno puškarima.
Uzmimo za primjer lovce. Laserski kolimator je jako dobrpo pomagalo za upucavanje, odnosno provjeru upucanosti lovačke puške. Skraćuje vrijeme upucavanja/provjere upucanosti, štedi streljivo, ali i živce. Teoretski - ako je križ končanice optičkog ciljnika na crvenoj laserskoj točki, onda tu ne mora biti pogodak. Naravno da se u praksi to ne može postići zbog dosta čimbenika koji utječu na let zrna, kao što su stanje cijevi, žljebovi u cijevi, balansiranost zrna, bočni vjetar, itd. Treba spomenuti da to u načelu nisu velika odstupanja.

Primjena kolimatora
Dakle, postavimo i uključimo kolimator. On će točku crvene boje projecirati na metu, koja može biti udaljena do 100 metara. Gledanjem kroz optički ciljnik pomičemo končanicu gore-dolje odnosno lijevo-desno sve dok križ končanice ne dođe u središte crvene točke. Maknem kolimator i opalimo jedan do dva metka u željeno mjesto na meti. Ako je potrebno, korigiramo križ končanice imajući na umu da jedan klik na regulatornim vijcima optičkog ciljnika pomiču točku pogotka za oko 1 cm. Upucavanje puške je gotovo!

Laserski kolimator puno pomaže kod postavljanja novog ili, zbog nekog razloga skinutog postojećeg optičkog ciljnika. Praktički, malo vještiji lovac može sam uspješno postaviti i upucati svoj optički ciljnik bez odlaska puškaru. Na taj način uštedjet će i vrijeme i novac.


Značajke laserskog kolimatora (primjer za jedan prosječan kolimator):

 • IZVOR SVJETLA: laseska dioda klase IIIa, crveno svjetlo valne duljine 625-660 nm
 • SNAGA LASERA: najviše 5 mW
 • PROMJER CRVENE TOČKE: 5 cm na 100 m
 • BATERIJE: 3 x LR41, 3 x AG5 (3,5 V) i sl.
 • TRAJANJE BATERIJA: oko 1 sat
 • DALJINE PODEŠAVANJA OPTIKE: min. 15 m, max. 100 m
 • TEMPERATURA PRIMJENE: od -10°C do + 50°C
 • MATERIJAL IZRADE KUĆIŠTA: mjed ili aluminij
 • MASA I VELIČINA: ovisno o kalibru za "umetne" odnosno oko 35 g i 155 mm za "nasadne" kolimatore

Moni d.o.o.

Kontakti:

Prodaja

Lokacije:

Prodaja

 • Adresa: Ilica 132
 • 10000, Zagreb
 • Hrvatska
 • Koordinate: 45.813137, 15.959613
 • Načini plaćanja: Gotovina Visa American Express Diners MasterCard Maestro

Ponuda.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o ovome možete pročitati ovdje