Stevia - prirodno sladilo za dijabetičare, 300 tableta

Cijena: Na upit
ILI

Opis

Stevia sladilo u obliku tabletica topivih u tekućini.

ŠTO JE STEVIA?

Stevia je prirodno sladilo biljnog podrijetla dobiveno ekstrakcijom iz listova i plodova krizantema Stevia rebaudiana koja je zapravo srodnik kamilice. Listovi su 35 do 45 puta slađi od šećera pa se i koriste za zaslađivanje čaja. Kada se ekstrahira i pretvori u prah koji je po strukturi steviol glikozid, slađi je 200 do 300 puta od šećera.
Svoju renesansu stevia doživljava početkom 20. stoljeća kada su je 1931.god, nakon tisućljetne, ustaljene primjene u Južnoj Americi, dva francuska kemičara odlučila „formalizirati“ izoliravši iz nje dva glikozida: steviozid i rebaudiozid.

Spomenuti glikozidi, zaslužni za sladak okus stevie, posjeduju konkurentna svojstva od kojih su najvažnija termostabilnost (raspadaju se tek na temperaturi od 212°C) te činjenica da se ne razgrađuju u ljudskom organizmu.

Termostabilnost čini steviu zaslađivačem izbora kod pečenja, odnosno raznosvrsnih kulinarskih eksperimenata u kojima je poželjno očuvati originalan sladak okus. No, ne samo da se pri visokim temperaturama ne raspadaju, već se, naprotiv, slatki glikozidi pojačano oslobađaju iz listova - tim brže što su izloženi toplijim uvjetima.
Energetska neiskoristivost je pak pozicionira u sam vrh dijetetskih proizvoda u službi zaslađivača; njezin ekstremno nizak glikemijski indeks, nerazgradivost, neiskoristivost u probavnom sustavu, a pritom izvanredan okus čine je Mekom sladokusaca.

Lišće stevie je osim steviozidima bogato i mnogim mikronutrijentima poput željeza, kalcija, natrija, kalija, magnezija, fosfora, cinka, flavonoida rutina te vitamina A i C.
Stevia dolazi u više raznih oblika; kao zeleni prah, smeđi tekući ekstrakt s jakim mirisom na sladić i kao bijeli prah. Komercijalno se najčešće koristi kao bijeli prah. Zbog visoke slatkoće najmanja mrvica je ljudima preslatka pa se preporučuju razne varijante razrjeđivanja miješanjem s inertnim materijalima kao što je dekstrinmaltoza, osobito u tekućem obliku kada se dozira brojem kapi. Stupanj slatkoće najbolje ilustrira sljedeća usporedba - jedna čajna žličica tekućeg ekstrakta jednaka je po snazi - šalici šećera! Stevia je gotovo idealna za osvježavajuće napitke bez šećera i zasigurno će tamo naći svoje mjesto.

BLAGOTVORNA SVOJSTVA STEVIE

Ne čudi podatak da se u nekim južnoameričkim državama, osim kao zaslađivač, stevia koristi i u medicinske svrhe kao regulator glikemije, odnosno razine šećera u krvi. Zbog svojih kemijskih svojstava i niskog glikemijskog indeksa, stevia je stekla titulu „bezkaloričnog šećera“: iako okusom slađa od šećera 30 – 300 puta (ovisno o obliku – svježi listovi ili ekstrakt), ona zaslađuje bez da je organizam iskorištava kao ostale šećere. Time osigurava konstantnu razinu glukoze u krvi, izbjegava njezine oscilacije (koje su normalni pratioc uživanja običnog šećera) te dovodi organizam u stanje energetske ravnoteže. Upravo je to učinak koji se želi postići u oboljelih od šećerne bolesti – dijabetesa tip 2. Kada se pridoda činjenica da stevia potiče lučenje inzulina iz gušterače, postaje jasna njezina terapeutska primjena.

Koristi se u liječenju pretilosti
Obzirom da u potpunosti zadovoljava želju za slatkim, a da je pritom organizam ne „skladišti“ kao ostale ugljikohidratne izvore, stevia predstavlja idealan sastojak svake dijete te se sve više koristi u liječenju pretilosti. Istraživanja su pokazala kako glikozidi stevie utječu na osovinu hipotalamus – želudac, blokirajući tako osjećaj gladi već u samom startu – u središnjem živčanom sustavu. Taj se učinak može postići uzimanjem svega 15 kapi ekstrakta otprilike 20 minuta prije jela.

Ubrzava oporavak nakon bolesti probavnog sustava
Blagotvorni učinak stevie nastavlja se i u probavnom sustavu – uočeno je da smanjuje mučninu, smiruje žgaravicu, potiče probavu i ubrzava oporavak nakon bolesti probavnog sustava. Jedna od studija iz 2001. godine pripisala je steviji čak antivirusni učinak na rotaviruse – najčešće uzročnike proljeva u djece koji dehidracijom mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Baktericidni učinak
Osim antivirusnog, stevia ima i baktericidni učinak koji je za sada istražen najviše na kariogenim bakterijama. Pokazalo se kako dodavanjem stevie u zubne paste i vodice za usta, te njihovom redovitom uporabom (dva puta dnevno, kroz 6 tjedana), značajno opada stvaranje zubnog plaka, gomilanje bakterija i nastanak zubnog karijesa.

Pomoćno sredstvo u regulaciji krvnog tlaka
Od 2000. godine stevia se primjenjuje i kao pomoćno sredstvo u regulaciji krvnog tlaka. Naime, studija objavljena u časopisu British Journal of Pharmacology utvrdila je njen antihipertenzivni učinak koji se tumači vazodilatacijom (širenjem krvnih žila). Kod ispitanika kojima je tijekom tri mjeseca, tri puta dnevno davana stevia, došlo je do sniženja i sistoličkog i dijastoličkog tlaka. Smatra se da je funkcionalna doza 20 grama stevie, odnosno 500 mg steviozida dnevno.

Povoljan učinak na kožu
Slijedeći organ na koji stevia ima povoljan učinak je koža. Osim što ubrzava zacjeljivanje rana i ublažava ožiljke, ima i svojstva „eliksira mladosti“ kože; ukoliko se koristi kao maska za lice, ona ovlažuje i hrani kožu, zateže je, zaglađuje bore, smanjuje iritacije, ublažava akne, a ima i povoljan učinak na dermatitise i ekcem.

U posljednje vrijeme kalkulira se i s primjenom stevie u prevenciji osteoporoze. Nekoliko studija provedeno na životinjama je, naime, pokazalo njezin značajan utjecaj na povišenje serumskog kalcija te gustoće kostiju. Obzirom na dobro poznat antioksidativni učinak nekih od navedenih sastojaka, a kao završni dokaz epiteta „superbiljke“, svakako treba napomenuti i antikarcinogeni učinak stevie, dokazan jednom od studija iz 2002. godine.

Tijekom dugog niza godina učinjene su i mnoge studije kojima su se pokušali pronaći negativni učinci stevie, no do sada provedenim istraživanjima nije potvrđeno niti toksično, niti teratogeno (opasno po plod), niti karcinogeno djelovanje.

 

ZABRANJENA BILJKA?

Usprkos mnogobrojnim dokazanim povoljnim učincima, danas je stevia „legalizirana“ u svega nekoliko zemalja svijeta. Njezina dugogodišnja borba s divovskim protivnicima, proizvođačima umjetnih sladila, neprekidno traje te rezultira činjenicom da je do danas u većini zemalja ugledala svjetlo dana samo kao dijetetski pripravak, a ne kao registrirani zaslađivač.

Obzirom na svoje konkurentne prednosti pred umjetnim sladilima, pa čak i samim šećerom, te na svoju medicinsku primjenu, izgledno je da će kroz skorije vrijeme ova biljka zauzeti važno mjesto na svjetskom tržištu te kroz nova istraživanja ponijeti još pokoju titulu „superbiljke“.

Zbog svih navedenih svojstava sa steviom se ne može mjeriti ni jedno drugo umjetno sladilo.


POVIJEST STEVIE

List biljke stevia korišten je stotinama godina kao sladno sredstvo kod indijanskih plemena Guarani u Paragvaju jer šećera uopće nije bilo. Međutim, ono što je važno jest da su urođenici ovu biljku koristili kao ljekovito sredstvo najčešće uz poznati mate čaj. Tko god nije podnosio šećer i druga umjetna sladna sredstva, koristio je steviu.

Kao što je mnoge izume iznjedrio rat, tako je bilo i sa steviom. Naime, Engleska je za vrijeme 2. svjetskog rata patila od nestašice šećera što znači da nije bilo ni kolača, ni bombona, zapravo nije bilo nikakvih slatkiša. Istraživanje je počelo u Royal Botanical Gardens u mjestu Kew, ali zbog ratnih prilika sve je odgođeno za kasnije.

I tada istraživanje stevie preuzimaju Japanci (također zbog oskudice šećera) i uspješno završavaju komercijalnu produkciju biljke i ekstrakciju sladila. Posao je završen '50-ih godina, a '70-ih godina stevia postaje glavno umjetno sladilo u Japanu. Budući da su druga umjetna sladila zabranjena u Japanu, stevia je veoma omiljena, a Japanci su i najveći uzgajivači te biljne vrste na svijetu. Sada Japan drži oko 50% svjetske produkcije stevie.

Estigarribia d.o.o. Dubravko Hrkovac

Kontakti:

Prodaja

Lokacije:

Ponuda.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o ovome možete pročitati ovdje